Laat je niet bedriegen, de woonopstand in Rotterdam is een groots succes! Duizenden mensen spraken zich uit voor betaalbare huisvesting. In het hart van Rotterdam Zuid vormden buurbewoners, werkers en studenten een vuist tegen hun directe vijanden: huisjesmelkers, vastgoedbeleggers en alle politici die hun belangen dienen. De woonstrijd heeft zich de afgelopen tijd tot een van de belangrijkste protestbewegingen ontwikkeld. De enorme populariteit van het protest toont de groeiende tegenstellingen in onze maatschappij. Die tussen hen die slechts één of geen huis bezitten/huren en hen die hun inkomen verdienen middels de uitbuiting van huurders/kopers. De populariteit van deze protesten zijn ook de kapitalistische staat niet ontgaan. Haar gewapende dienaren hadden dan ook al van tevoren besloten dat deze demonstratie hardhandig moest worden onderdrukt.

De repressie was al vanaf het begin van de demonstratie voelbaar. Undercoveragenten liepen vrijuit over het terrein waar sprekers de demonstranten toespraken. Verschillende leden van Revolutionaire Eenheid werden staande gehouden en hun privacy werd geschonden middels identiteitscontroles. Andere activisten werden ook geconfronteerd met zulke intimidatie methoden. Het toont hoe bang de politie is voor een nieuwe protestgeneratie. Een generatie die zich uitspreekt voor onteigening van alle huisjesmelkers, het kraken van gebouwen en die niet langer gelooft in de leugens van het reformisme.

De politie is doodsbang voor het herleven van de kraakbeweging. Historisch gezien een van de weinige groepen die openlijk de confrontatie met hen aan durft te gaan. Een groep die niet gelooft in het hervormen van het kapitalisme en in het hier en nu strijdt voor bevrijde ruimtes. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de politie krakers probeert te scheiden van de rest van de beweging. Dit plan, dat met ongelofelijk zwaar geweld werd uitgevoerd, is totaal mislukt. Toen de ME-demonstranten omsingelde, liep de rest van de stoet namelijk niet door maar blijven zij staan in solidariteit. Een fantastisch teken. Een teken dat onze beweging niet meer makkelijk is te verdelen.

Als reactie op het buitensporige geweld vormden de demonstranten juist een linie tegenover die van de ME. Wij lieten ons niet intimideren door de knuppels, schilden, paarden en honden. Werkers en studenten van verschillende bewegingen vormden een hechte en strijdbare eenheid. Een vorm van samenwerking die proeft naar veel meer. De geschiedenis leert ons dat aanvallen van de vijand niet per se slecht zijn. Het is een teken dat zij onze kracht zien en vrezen. Laten wij daarom blijven bouwen. Aan een beweging die strijdt voor betaalbare huisvesting voor iedereen.  Voor de onteigening van alle huisjesmelkers en beleggers. Voor een nieuwe staat die de macht van uitgebuite en onderdrukte mensen wél dient. De volgende ronde in onze strijd vindt plaats op 14 november in Den Haag. Wij nodigen je uit om je vrienden te organiseren en op die dag zij aan zij verder te strijden.