Op 13 april 1942 werd Henk Sneevliet geëxecuteerd door de nazi’s. Hij is waarschijnlijk de meest invloedrijke Nederlandse communist/socialist ooit.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog sloot hij zich aan bij de SDP (voorloper CPN) en vertrok hij naar toenmalig Nederlands-Indië. Hier mengde hij zich in de klassenstrijd en hielp hij bij de oprichting van de Communistische Partij Indonesië. In 1920 werd hij verbannen naar Nederland. Een jaar later werd hij als vertegenwoordiger van de Communistische Internationale naar China gestuurd. Hier hielp hij bij het oprichten en verstevigen van de Communistische Partij China en ontmoette hij de jonge Mao Zedong. Sneevliet vond dat hij wel potentie had en zorgde ervoor dat Mao een leidende rol kreeg binnen de partij.

Eind jaren ‘20 ontstond er een scheuring in de internationale communistische beweging die vaak wordt teruggebracht op de vraag of je voor Stalin of Trotski kiest. Sneevliet, die inmiddels weer terug was in Nederland, koos duidelijk voor Trotski. Samen met anderen richtte hij de Revolutionair-Socialistische Arbeiderspartij op. In 1933 steunde hij in het openbaar de muiterij van een Nederlands marineschip in Indonesië waardoor hij wegens opruiing twee maanden cel kreeg (zie eerder bericht: ‘Muiterij op marineschip “De Zeven Provinciën”‘). Dit leverde hem zoveel sympathie op dat bij de volgende verkiezingen de RSAP een zetel kreeg in de Tweede Kamer.

Tijdens de nazi-bezetting was hij een van de leiders van het Marx-Lenin-Luxemburg-Front, die het eerste illegale verzetsblad uitgaf. In maart 1942 werden hij en andere leden van het MLL-Front opgepakt. In 1943 werd hij in Leusden, vlakbij het beruchte Kamp Amersfoort, geëxecuteerd.

Elk jaar wordt er een herdenking voor hem georganiseerd, zie: http://sneevlietherdenking.nl/

Henk Sneevliet op een Chinees bankbiljet. In China wordt hij gevierd en herdacht als een van de oprichters van de CCP.

 

Leave A Comment

Leave A Comment