Revolutionaire Eenheid publiceert doorlopend mini-artikelen over de geschiedenis van de Nederlandse #klassenstrijd. In de toekomst zullen we dit ook uitbreiden naar korte video’s. We zullen regelmatig berichten op de website en Facebook zetten met een herinnering aan een belangrijke gebeurtenis of persoon uit de geschiedenis van klassenstrijd in Nederland en de voormalige koloniën. We willen strijders en activisten van de 21ste eeuw bekend te maken met ‘onze’ geschiedenis, om een voortdurende inspiratie te leveren voor onze antikapitalistische, anti-imperialistische, antiracistische en proletarisch feministische strijd in het hier en nu. Omdat deze strijd zo veel verschillende aspecten kent, op zo veel verschillende manieren is gevoerd door zo veel verschillende mensen en groepen.

Klik hier voor belangrijke acties en gebeurtenissen, inspirerende personen, en relevante organisaties en partijen uit de geschiedenis van Nederland en de koloniën.

Een veel voorkomend misverstand over het concept ‘klassenstrijd’ is dat het alleen maar zou gaan over fabrieksarbeiders en stakingen. Maar zoals kameraad Anuradha Gandhy* zei: “klassenstrijd is niet alleen maar een economische strijd. Het is een strijd tussen onderdrukte en onderdrukker over de belangrijkste productiemiddelen en het politieke leven in de maatschappij. Het gaat over economische, politieke, sociale en ideologische macht. Maar het belangrijkste is dat revolutionaire klassenstrijd geen economische, maar politieke strijd is – de strijd voor het grijpen van politieke macht.”

Hoe klasse tot stand komt, is afhankelijk van de productiewijze en de inrichting van de maatschappij. Klasse wordt onder het kapitalisme in ieder geval mede gevormd door gender en etniciteit. Anti-racistische en anti-seksistische strijd is daarom per definitie klassenstrijd. De strijd tegen de koloniale onderdrukker die Nederland was (en is), is de diepste en zwaarste vorm van klassenstrijd die de Nederlandse geschiedenis kent. Het anti-koloniale verzet tegen de Nederlandse kolonisten kan dus absoluut niet ontbreken in het overzicht.

Uiteindelijk zal deze serie een bonte verzameling zijn van allerlei gebeurtenissen en personen die op het eerste gezicht misschien niks met elkaar te maken lijken te hebben, maar die allemaal verbonden worden door één en hetzelfde thema, namelijk een strijd tegen onderdrukking, een strijd voor politieke macht en zelfbeschikking, op welke manier dan ook.

Van de Curaçaose slavenopstand van 1795 tot de Spoorwegstakingen van 1903; van de strijd voor algemeen kiesrecht tot de anti-Zwarte Piet beweging van de afgelopen jaren – we zullen een zo inclusief mogelijk overzicht proberen te geven van de rijke geschiedenis aan verzet en strijd die ‘het land van de uitvinding van het kapitalisme’ kent.

We gaan het proberen: het is een lopend project dat waarschijnlijk geen duidelijk einde kent. Bovendien is dit onderzoek niet systematisch gedaan, waardoor er ongetwijfeld gebeurtenissen en personen (ten onrechte) worden overgeslagen. Mis je iets of iemand in het overzicht, of heb je een tip, laat het ons weten!

Moge onze strijdbare geschiedenis ons blijven inspireren om zelf in het hier en nu in verzet te blijven komen, voor gelijkheid en rechtvaardigheid, voor een definitief einde aan het kapitalisme, imperialisme, patriarchaat en witte suprematie!

Klik hier voor belangrijke acties en gebeurtenissen, inspirerende personen, en relevante organisaties en partijen uit de geschiedenis van Nederland en de koloniën.

Leave A Comment

Leave A Comment