Op 13 juni 1966 braken de Telegraafrellen uit in Amsterdam, waarbij één dode en tientallen gewonden vielen. In eerste instantie was het een protest tegen het niet uitkeren van vakantiegeld, daarna tegen de leugenachtige berichtgeving van de Telegraaf daarover.

Op 13 juni bleek dat de communistische bouwvakkers hun 2% vakantiegeld niet uitbetaald kregen, in tegenstelling tot de ‘georganiseerden’. De communistische vakbond werd niet erkend, waardoor arbeiders die daarbij waren aangesloten ‘niet-georganiseerd’ werden genoemd, en daardoor minder rechten hadden. Bij het betaalkantoor ontstond een opstootje wat door de politie hardhandig uiteen werd geslagen. Ze sloegen zo hard in op de bouwvakkers, dat er eentje, Jan Weggelaar, niet meer opstond. Weggelaar overleed even later in het ziekenhuis. Hoewel zijn nek was gebroken, zei de politie dat hij aan een hartaanval was overleden.

Toen de Telegraaf de politieleugen overnam, richtte de woede van de bouwvakkers zich op de krant. Bij de redactie staken ze een Telegraaf-vrachtauto en een rol krantenpapier in de brand. Ruiten en de voorgevel sneuvelden. De rel werd uiteen gejaagd door de politie, waarna het nog een paar dagen onrustig bleef in de stad. Ruiten van winkels en parkeermeters werden vernield.

Die maand werd de politiecommissaris ontslagen en een jaar later, na uitvoerig onderzoek van een speciale commissie, ook de burgemeester. De politie heeft er naar eigen zeggen veel geleerd van deze periode, die bol stond van dit soort protesten en rellen. Ze zijn gaan inzien dat hun geweld de boel kan doen escaleren. Ze zijn sindsdien ‘geprofessionaliseerd’, wat betekent dat ze eerst een inschatting maken of ze wel of niet geweld gebruiken om iets te onderdrukken. Dit betekent dus dat het politieapparaat efficiënter is gemaakt, en dat de Nederlandse staat in de jaren ‘70 een verdeel-en-heers-politiek heeft geperfectioneerd.

Bekijk hier de beelden van het burgerlijke journaal, waar niks over de achtergrond wordt uitgelegd.
https://www.youtube.com/watch?v=-nvTn1f0FjA

Of kijk hier een uitgebreidere terugblik van het programma Andere Tijden.
http://anderetijden.nl/aflevering/388/De-Telegraafrellen

Leave A Comment

Leave A Comment