Judith Bokhove blijkt een van de verborgen vastgoedmiljonairs

Op maandag 13 maart 2023 hebben wij het volgende artikel gepubliceerd:

130 miljoen en een vastgoed bv: voorzitter GroenLinks Rotterdam behoort stiekem tot de 0.1% rijkste huishoudens

Klassenanalyse biedt inzicht in hoe bepaalde groepen controle hebben over essentiële goederen, zoals vastgoed en energie, waar de meesten van ons weinig invloed op hebben. Zonder zo’n analyse kan de arbeidersklasse haar vrienden niet van haar vijanden onderscheiden. In onze vorige publicatie lieten wij zien dat voormalig PvdA gemeenteraadslid Narsingh Balwantsingh een huisjesmelker bleek te zijn. Dit terwijl zijn partij zich presenteert als voorstander van betaalbare huisvesting. PvdA politici blijken niet de enigen met enorme verborgen vastgoedbelangen. Dit keer richten wij ons op Judith Bokhove, momenteel nog fractievoorzitter van Groenlinks Rotterdam. Ons onderzoek toont aan dat zij tot de 0.1% rijkste huishoudens van Nederland behoort en haar familiebedrijf aanzienlijke belangen heeft in Rotterdams vastgoed. Opnieuw blijkt dat zij die liegen dat het kapitalisme kan worden hervormd, dit vaak doen omdat zij in het geheim de vruchten plukken van onze uitbuiting.

Judith Bokhoven zit als sinds 2010 in de Rotterdamse gemeenteraad. Van 2018 tot 2022 was zij zelfs wethouder, een functie die haar 9.955,80 euro bruto per maand opleverde[1]. Ondertussen was haar partner Michiel Rexwinkel, waarmee Bokhove al 30 jaar een relatie heeft, actief op de pas geliberaliseerde energiemarkt. Door het hele land zagen kapitalisten hun kans om veel geld te verdienen aan onze consumptie van gas en licht. Het wetenschappelijk bureau van Groenlinks stelt hierover niet onterecht dat: “door de liberalisering van nutsbedrijven zijn grote energiebedrijven ontstaan, die vooral uit zijn op winst”[2]. Over de rug van consumenten en arbeiders in de energiesector wist Rexwinkel enorme winsten te vergaren. Zoveel dat de Quote in 2022 schrijft dat Rexwinkel 130 miljoen waard is[3].

Judith Bokhove stelt zich niet afzijdig op ten aanzien van al deze bedrijfsactiviteiten. Zo raakt de politica eerder al in opspraak omdat zij haar nevenactiviteiten bij Greenchoice niet openbaar registreert. In een interview uit die tijd blijkt haar innige band met de bedrijfsactiviteiten van haar partner. Zo stelt ze in een interview: “Greenchoice is ons familiebedrijf, van mij, mijn man en mijn kinderen”[4]. Illustratief voor hoe een partij voortkomend uit een fusie van socialistische en communistische partijen, in handen is gevallen van openlijke kapitalisten. Elke oproep van Bokhove voor verduurzaming is geen breuk met het kapitalisme dat het voorbestaan van mens, dier en natuur bedreigt. Het is een oproep die helpt om de investeringen van haar familiebedrijf in diverse ‘duurzame intiatieven’ nóg winstgevender te maken.

Minder transparant dan over haar banden met Greenchoice is Bokhove over het feit dat de familie ook Rotterdams vastgoed bezit. Rexwinkel BV, een vennootschap waar Bokhove volgens RTV Rijnmond in 2014 nog 80% van beheert[5], is een bestuurder van het mysterieuze ‘Estate participaties B.V.’. Een entiteit die zich bezighoudt met beleggingen in aandelen van bedrijven en zaken als vastgoed en grond. Uit betrouwbare bronnen hebben wij vernomen dat zowel fractieleden als partijgenoten niet op de hoogte zijn van deze zakelijke activiteiten. Opmerkelijk is dat de onthullingen omtrent Balwantsingh noch herhaalde verzoeken om transparantie over vastgoedbelangen Judith niet hebben aangezet tot openheid. Wij hopen dat dit artikel kritische Groenlinksers zal stimuleren om vragen te gaan stellen over de financiële belangen van hun politiek leider.

BV’s zijn namelijk ondoorzichtige structuren en het is daarmee voor gewone mensen bijna onmogelijk te doorzien hoeveel vastgoed, aandelen en andere kapitaal het familiebedrijf beheert. Onze bevindingen tot nu toe zijn schrikbarend. Als we al het vastgoed op naam van Bokhove, Rexwinkel en de verschillende BV’s optellen komen wij uit op 13 objecten met een gezamenlijke WOZ-waarde van 5.889.000 euro. Verschillende aspecten van de vastgoedportefeuille vallen op. Zo neemt Rexwinkel een pand van een woningbouwvereniging in erfpacht. Ook heeft de Rexwinkel BV verschillende monumentale panden van de gemeente in erfpacht. Een contract daarvoor wordt afgesloten terwijl Bokhove in de gemeenteraad zit. Tevens beïnvloedt Groenlinks het beleid van de gemeente omtrent ‘het Park’ uitvoerig, zonder te communiceren dat het familiebedrijf van Bokhove miljoenen aan vastgoed in hetzelfde park beheert[6].

Als wij concretere bewijzen vinden dat er regels zijn overtreden, zullen wij deze publiceren. Onze kritiek op de verborgen vastgoedbelangen van politici richt zich echter niet primair op het naleven van wet- en regelgeving. Wij verzetten ons tegen de legale uitbuitingslogica van het kapitalisme. Wij protesteren tegen het feit dat deze familie elke maand inkomen van huurders incasseert, enkel omdat zij het kapitaal hebben om panden op te kopen. Wij verzetten ons tegen het feit dat kapitalisten miljoenen kunnen verdienen met de verkoop van energie, terwijl honderdduizenden gezinnen kampen met energiearmoede[7]. Bokhove en Rexwinkel bevinden zich in de hoogste regionen van de Nederlandse bourgeoisie. Van de particuliere huizenbezitters in Nederland, bezit 85% 3 panden of minder[8]. Enkel 3.5% van de Nederlandse huishoudens is miljonair, slechts 3% van deze huishoudens bezit meer dan 10 miljoen[9]. Bokhove behoort dus in het geheim tot de 0.1% rijkste huishoudens van dit land.

Toch wilt de politica van twee walletjes eten. Enerzijds plukt zij de vruchten van de uitbuiting van arbeider, consument en huurder. Anderzijds wil zij zich ook presenteren als sociale politica die zich inzet voor huisvesting voor iedereen. Wanneer zij meermaals wordt gevraagd om transparantie omtrent haar vastgoedbelangen, zwijgt de politica. Als communisten waarschuwen wij de werkende massa’s voor dit soort politiek leiderschap. Betaalbare huisvesting voor iedereen is te realiseren onder het socialisme. Wanneer wij ons organiseren, kan de werkende klasse de macht grijpen en de elite van hun panden en kapitaal onteigenen. Wij kunnen voorkomen dat het kapitalisme mens, dier en natuur vernietigt. Om dit te bereiken zullen wij alleen eerst moeten breken met alle politici die pleiten voor hervorming van dit systeem. Laat je niet misleiden door zij die zeggen dat revolutie onmogelijk is, terwijl zij achter de schermen de vruchten plukken van onze uitbuiting. Keer je rug naar onze uitbuiters, sluit je aan de bij Revolutionaire Eenheid!

Goed onderzoek kost tijd en geld. Wil jij ons steunen in de gezamenlijke strijd tegen huisjesmelkers?

Dat kan! Slide in onze DM voor vragen over lidmaatschap of doneer een klein bedrag.

Bronnen

 

[1] https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/33598/wat-verdient-burgemeester-aboutaleb-en-hoeveel-krijgen-onze-wethouders-

[2] https://www.wetenschappelijkbureaugroenlinks.nl/artikelen/power-people

[3] https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10493022/max-verstappen-jongste-ooit-in-quote-500

[4] https://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/18/groenlinks-doet-onderzoek-naar-raadslid-rdam-1144197-a1128373

[5] https://www.rijnmond.nl/nieuws/118040/nieuw-onderzoek-na-wanbeleid-greenchoice

[6] https://rotterdam.groenlinks.nl/nieuws/aangepaste-bouwplannen-parkhavenstrook-betaalbare-woningen-extra-groen-en-schonere-lucht

[7] https://nederlandseschuldhulproute.nl/wp-content/uploads/2022/03/TNO-2021-M11697.pdf

[8] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00130095.2022.2030703

[9] https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2021/hoeveel-miljonairs-wonen-in-nederland/