De verborgen vastgoedmiljonairs uit de Rotterdamse raad

Op woensdag 11 januari 2023 hebben wij het volgende persbericht gepubliceerd:

Rotterdamse raadsleden blijken verborgen vastgoedmiljonairs

Revolutionaire Eenheid, een jongerenorganisatie actief in Rotterdam, onthult dat minstens 11% van de Rotterdamse raadsleden meer dan een miljoen euro aan vastgoed bezit. Dit terwijl de raadsleden eerder weigerden mee te werken aan onderzoek naar hun financiële belangen en nooit openlijk hebben gecommuniceerd over hun vastgoedbezit met de kiezer. Volgens Revolutionaire Eenheid verdienen de raadsleden waarschijnlijk een groot deel van hun inkomen met vastgoed.

“Veel Rotterdammers zijn van mening dat lokale politici vooral de belangen van huisjesmelkers dienen, nu blijkt dat sommige politici zelf ook tot die klasse behoren”, aldus woordvoerder Marcel Sneevliet.

“Dankzij toegang tot het Kadaster kunnen wij aantonen dat vijf van de vijfenveertig raadsleden meer dan een miljoen aan vastgoed bezitten, waaronder bijvoorbeeld een portefeuille van ruim 4 miljoen euro verdeeld over 23 adressen. Het is zeer ernstig dat politici niet open zijn over hun financiële belangen, het beleid dat zij maken heeft namelijk invloed op de waarde van hun bezit.”

Revolutionaire Eenheid benadrukt dat dit onderzoek slechts het topje van de ijsberg is en roept raadsleden op om antwoord te geven op hun eerdere oproep tot transparantie. “We willen ook inzicht krijgen in vastgoed waar raadsleden mogelijk via andere constructies baat bij hebben”, aldus Sneevliet. Het onderzoek naar de financiële belangen van raadsleden zal daarom worden voortgezet.

Revolutionaire Eenheid verzoekt raadsleden om de eer aan zichzelf te houden en transparant te zijn, hun excuses aan te bieden en af te treden als dat nodig is.

“We ontvangen schrikbarende signalen over hoe politici met hun huurders omgaan. Er zal nog veel aan het licht komen”, aldus de woordvoerder.

Het einddoel van Revolutionaire Eenheid is een stad zonder huisjesmelkers. “Inkomen verdien je door eerlijk te werken, niet door huurders uit te melken. Huizen zijn om in te wonen, niet om te exploiteren.”

__________________________________________________________________________________________

Goed onderzoek kost tijd en geld. Wil jij ons steunen in de gezamenlijke strijd tegen huisjesmelkers?

Dat kan! Slide in onze DM voor vragen over lidmaatschap of doneer een klein bedrag.