Het is inmiddels al 4,5 jaar geleden dat Müslüm Elma, een Koerdisch-Alevitische activist uit Turkije, in Duitsland werd opgepakt. Elma werd verdacht van lidmaatschap van de Communistische Partij van Turkije – Marxistisch-Leninistisch (TKP-ML). Op basis van deze ‘aanklacht’ werd hij gearresteerd. Hoewel er in de mainstream media amper aandacht wordt besteed aan dergelijke politieke processen, vinden deze veel vaker plaats dan je wellicht zou denken. De afgelopen jaren zijn tientallen Turkse en Koerdische activisten uit heel Europa opegapkt in of uitgeleverd aan Duitsland.

De juridische basis voor dergelijke processen zijn wetsartikelen § 129 a en b van het Duits wetboek. Deze artikelen worden al sinds 1848 gebruikt om sociaaldemocraten, communisten en antifascisten het zwijgen op te leggen. Waar tegen het eind van de vorige eeuw vooral feministen en milieuactivisten werden vervolgd, worden de wetsartikelen nu ingezet tegen migrantengemeenschappen in Duitsland. Om activisten te vervolgen is geen enkel bewijs van een illegale handeling nodig, enkel het aantonen van banden met een “verboden” politieke organisatie is genoeg. Ook de Palestijnse schrijver en activist Khaled Barakat werd in Duitsland een “politiek verbod” opgelegd. Samen met Charlotte Kates, de internationaal coördinator van Samidoun, werd hij het land uitgezet.

Door politieke activisten uit heel Europa te berechten, speelt Duitsland een belangrijke rol in het onderdrukken van de revolutionaire strijd in Turkije en Koerdistan. Terwijl Europese landen in het openbaar zich soms kritisch uitspreken tegenover de Turkse staat, zijn zij stiekem bereid om haar politieke vijanden te vervolgen. Dit alles in ruil voor gunstige politieke en economische deals. De vervolging van Müslüm Elma is een tragisch voorbeeld van deze walgelijke vorm van politiek.

Elma werd in 1960 in Dersim geboren en werd al tijdens zijn middelbare schooltijd politiek actief. Als gevolg van zijn strijd voor nationale bevrijding werd hij meerdere malen gevangengezet en gruwelijk gemarteld. Elma heeft zijn politieke verzet onder deze onmenselijke omstandigheden doorgezet en deed meerdere malen mee aan zogeheten dodenvasten in Turkse gevangenissen. Het is onacceptabel dat Elma, nadat hij uit Turkije is gevlucht, wederom wordt geconfronteerd met repressie en gevangenschap.

Het is aan ons, activisten in imperialistische landen, om ons solidair te verklaren met de bevrijdingsstrijd in onderdrukte landen. De politieke strijd in landen als India, de Filipijnen, Palestina Turkije en Koerdistan, is vele male verder ontwikkeld en wij kunnen veel lessen leren van hun decennialange strijd. De overwinning van de revolutionaire krachten in deze landen, zou een grote overwinning zijn voor de uitgebuite en onderdrukte massa’s wereldwijd.

De afgelopen weken hebben veel activisten in Nederland zich solidair getoond met Rojava. Solidariteit met Rojava betekent echter ook solidariteit met politieke gevangenen, die beschuldigd worden van lidmaatschap van de organisaties die daar strijden. Daarom roepen wij op tot hun vrijlating en hopen wij dat vele activisten ons volgen.

Het is aan ons om de rol van imperialistische landen in de onderdrukking van de wereldbevolking aan het licht te brengen. Deze boodschappen zijn niet makkelijk, zeker omdat er amper aandacht aan wordt besteed in de mainstream media. Onze solidariteit en stemmen zijn echter van groot belang, het is aan de nieuwe generatie activisten om de boodschap van revolutionaire strijd te verspreiden en te normaliseren. Er wordt wereldwijd gevochten tegen uitbuiting en onderdrukking, wij staan zij-aan-zij met iedereen die vecht voor een betere wereld!

Veroordeel de rol van de Duitse staat bij de onderdrukking van politieke activisten!

Vrijheid voor Müslüm Elma!

Vrijheid voor alle politieke gevangen!

Leve de revolutionaire strijd voor een wereld zonder uitbuiting en onderdrukking, een andere wereld is mogelijk!

Leave A Comment

Leave A Comment