In de vroege morgen van 2 december is Amanda Lacaba Echanis (34) samen met haar één maand-jonge baby gearresteerd door de politie en het leger van de fascistische Filipijnse president Rodrigo Duterte. Amanda is een boerenactivist van AMIHAN in de noordelijke provincie Cagayan in Luzon. Tevens is zij de dochter van Ka Randy Echanis, de in augustus vermoorde secretaris van Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (Boerenbeweging van de Filipijnen). Revolutionaire Eenheid staat volledig achter Amanda Lacaba Echanis en haar baby, en we steunen de oproep voor hun onmiddellijke vrijlating.
Amanda Lacaba Echanis wordt beschuldigd van illegaal wapenbezit en het hebben van een hoge positie in de New People’s Army, het volksleger van de Communistische Partij van de Filipijnen. Deze ongefundeerde beschuldigingen, samen te vatten als red-tagging, worden regelmatig geuit richting activisten die in de ogen van Duterte een bedreiging vormen. Bewijs ontbreekt vrijwel altijd en vaak wordt er bewijs “geplant” zoals wapens of drugs.
De Filipijnen staan bekend als een van de gevaarlijkste landen voor mensenrechtenactivisten. Honderden activisten zijn vermoord en gevangengezet onder het bewind van president Duterte. Daarnaast is zijn “War on Drugs” een regelrechte ramp voor de bevolking, met honderdduizenden arrestaties en tienduizenden buitenrechtelijke executies in de afgelopen vier jaar.
Als Revolutionaire Eenheid steunen we alle activisten en revolutionairen in de Filipijnen die strijden voor vrijheid en gerechtigheid. We roepen op voor de vrijlating van Amanda Lacaba Echanis en alle Filipijnse politieke gevangenen. Ook wijzen we erop dat veel Nederlandse bedrijven actief zijn in de Filipijnen die bijdragen aan precies dit soort mensenrechtenschendingen. Daarom strijden we samen met onze Filipijnse kameraden voor de bevrijding van het Filipijnse volk van kolonialisme en imperialisme.
Mabuhay!

Leave A Comment

Leave A Comment