Op 30 juni 2015 brak in de Schilderswijk in Den Haag een vier dagen lange opstand uit van bewoners tegen de politie.

De aanleiding voor de opstand was de politiemoord op Mitch Henriquez, een moord waar tot op de dag van vandaag geen enkele agent voor is terechtgesteld. Videobeelden lieten zien dat Mitch zijn bewustzijn verloor nadat agenten hem in een nekklem hadden gelegd. De agenten controleerden zijn pols maar ondernamen niks om zijn leven te redden.

In reactie op deze moord en het jarenlange politiegeweld in Den Haag verzamelden honderden demonstranten zich voor politiebureau de Heemstraat. De wijkbewoners eisten een gesprek met de verantwoordelijke bureauchef. Nog voordat dit gesprek was afgerond stormde de ME naar buiten om de wijkbewoners hardhandig uiteen te slaan.

In de vier dagen die volgden, nam de wijk de straten over. Brandende barricades en vliegende stenen dwongen de politie om zich vele malen terug te trekken. Honderden agenten uit het hele land, paarden, honden, waterkanonnen, zelfs kogels en een neighbourhood watch kwamen er aan te pas om de opstand te onderdrukken. Burgemeester Van Aartsen maakte nog de islamhatende opmerking dat de opstand niks te maken had met politiegeweld of racisme, maar dat de Ramadan de oorzaak zou zijn.

Als reactie op de opstand is keiharde repressie ingezet (een maand later zijn er nog mensen van hun bed gelicht, die enkele weken tot maanden hebben vast gezeten), maar ook toezeggingen. Een stichting die al langer bestond maar nooit serieus was genomen, kreeg ineens 160.000 euro subsidie en werd een verlengstuk van het politie-apparaat. In de zes maanden na de opstand was het aantal willekeurige controles en arrestaties aanzienlijk afgenomen.

De vijf moordende agenten kregen betaalde vakantie. Een paar maanden geleden is bekend gemaakt dat in ieder geval drie van de vijf agenten niet zullen worden vervolgd.

Leave A Comment

Leave A Comment