De speech van kameraad JW tijdens het protest tegen Trump en Wilders op 20 januari 2017.

Onder de video staat de speech uitgeschreven

https://www.facebook.com/revolutionaireeenheid/videos/691268844380630/

Kameraden, vrienden, vriendinnen, zusters, broeders, beste strijders.

Ik ben Jan-Willem van Revolutionaire Eenheid. Welkom allemaal op deze mooie koude avond. Ik heb de eer om deze belangrijke demonstratie te mogen beginnen. En ik wil meteen dit moment gebruiken voor een reality check.

We worden namelijk elke dag bang gemaakt voor de islam en voor vluchtelingen. Maar laten we kijken wie er nu echt een gevaar is in dit land.

In Nederland is er de afgelopen twaalf jaar één aanval geweest vanuit zogenaamd “jihadistische” hoek. Aan de andere kant zijn er honderden extreemrechtse aanvallen geweest. Gebedshuizen zijn tot op de grond toe afgebrand. Moslims en vluchtelingen zijn fysiek aangevallen op straat. Er zijn keiharde rellen geweest om dorpen zuiver wit te houden en een handvol vluchtelingen buiten de deur te houden. Een opvangcentrum in Woerden is aangevallen met een zelfgemaakte bom met de kracht van een handgranaat. In dat opvangcentrum zaten kinderen die gevlucht waren voor oorlog. Nog maar drie weken geleden is een islamitische basisschool hier in Amsterdam beschoten.

Al deze dingen worden geen terrorisme genoemd. Er zijn geen schreeuwende krantenkoppen. Geen door de overheid georganiseerde stille marsen tegen rechtsextremisme. Geen experts die dit geweld kunnen verklaren door de primitieve, barbaarse cultuur van witte Nederlanders uit te pluizen. Geen schreeuw om strengere controle op rechtsextremisme.

In plaats daarvan doet iedereen in de publieke sfeer alsof we worden aangevallen door de islam, door vluchtelingen of door links. Van de media tot politieke partijen, van vakbonden tot ngo’s, er is niemand met macht die opstaat voor onderdrukte gemeenschappen die letterlijk onder vuur liggen. We kunnen en we moeten Wilders zien als de voorman van deze beweging van opkomend fascisme. Maar we moeten hem niet de credit geven dat hij dit allemaal heeft georganiseerd. Elk instituut – ieder individu met macht heeft bijgedragen aan het politieke klimaat waarin moslims en vluchtelingen fysiek worden aangevallen en ook nog eens de schuld krijgen van alle sociale, economische problemen. De mensen met macht hebben eraan bijgedragen door het vuur op te stoken, of door het te laten gebeuren en zich er niet tegen uit te spreken. Dan heb ik het over groepen en partijen die aan onze kant zouden moeten staan. De FNV, de SP, GroenLinks, Amnesty International, de mainstream media, en ga zo maar door.

We kunnen Wilders alleen stoppen als we ons vertrouwen opgeven in deze personen en instituten. Want het enige wat zij hebben gedaan is ons bedriegen en manipuleren. De bestaande machtsstructuren zijn er niet voor ons, maar voor de heersende klasse.

Het is weer verkiezingstijd dus zullen linkse partijen weer doen alsof ze iets om ons geven. Maar na de verkiezingen zullen ze zich weer aansluiten bij het project om arme werkende mensen nog verder uit te kleden. Zoals ze dat de afgelopen 30 jaar hebben gedaan, met de PvdA voorop. Onze baanzekerheid is verdwenen door de flexregelgeving. De studiefinanciering is afgeschaft en wij kunnen alleen nog studeren als wij ons in de schulden steken. De zorg is onbetaalbaar geworden door de privatisering. De huren zijn geëxplodeerd en in steden als Amsterdam is het onmogelijk om een betaalbaar huis te vinden. Er leven 2,5 miljoen mensen in Nederland onder de armoedegrens en dat aantal zal alleen maar groeien.

We moeten ons hiertegen uitspreken, maar dat alleen is niet genoeg. We kunnen dit alleen stoppen als we ons vertrouwen in hun opzeggen, en onze eigen instituten en organisaties opbouwen. Het is meer dan gerechtvaardigd om in opstand te komen.

Onze macht ligt in onze buurten, op onze scholen en onze werkplekken. Dat is waar wij ons moeten organiseren. We hebben zelfverdediging nodig, want we moeten leren hoe we aanvallen moeten afslaan. We hebben lokale hulpnetwerken nodig, om elkaar op te vangen, omdat sociale voorzieningen dat nalaten te doen. We hebben onze eigen vakbond nodig, omdat de grootste vakbond van dit land gecorrumpeerd is door het fucking poldermodel. Organisaties die onder controle staan van ons, werkende mensen, mensen van kleur, vrouwen, genderonderdrukte mensen, lgbtq en mensen met een functiebeperking. Als we op kleine en grote schaal georganiseerd zijn, dan kunnen we daadwerkelijk een vuist maken tegen de heersende klasse, tegen de fascistische elementen in dit land.

Het is geweldig dat we hier allemaal bij elkaar zijn gekomen. Dit is een hele belangrijke stap in de opbouw van tegenmacht. Laat 2017 het jaar zijn waar wij samenkomen en samen vechten voor onze belangen! Het jaar waarin we een vuist maken tegen de heersende klasse en tegen racisme! Het jaar waarin we onze moed tonen en strijdbaar zijn! Het jaar waarin we durven te strijden, en durven te winnen!

Leave A Comment

Leave A Comment