Revolutionaire Eenheid staat vandaag 24 April solidair met het Armeense volk en herdenkt de Armeense Genocide van 1915. Legers van het Ottomaanse Rijk vermoordde ruim een miljoen Armenen en dwong velen om te vluchten. Het is voor ons belangrijk om de slachtoffers en hun families te herinneren en te eren.

Het Armeense volk, met hun eeuwenoude cultuur, kent een lange geschiedenis van onderdrukking. Vandaag de dag vallen reactionaire Turkse- en Azerbeidzjaanse legers Armenië en Artsakh aan en hebben zij blokkades ingesteld tegen de meer dan 100.000 inwoners van Nagorno Karabakh. De voortdurende aanvallen tegen het Armeense volk zijn een herinnering dat imperialisme constant haar klauwen zet in de levens van vele volkeren in de wereld.

Deze aanvallen op Artsakh zijn een direct gevolg is van imperialistische belangen waar ook de EU onderdeel van is. Met name natuurlijke grondstoffen, waaronder gas, spelen een belangrijke rol. In de zomer van 2022 sloot de EU nog een deal met Azerbeidzjan om de gasimport te verdubbelen.

Het Armeense volk heeft altijd moed en veerkracht getoond in de strijd voor nationale zelfbeschikking. Ze hebben geweigerd om te zwijgen of geïntimideerd te worden en zijn doorgegaan met strijden voor hun soevereiniteit. Wij kunnen hen enkel bewonderen in hun onuitputtelijke inspanningen voor rechtvaardigheid.

Op deze dag herdenken we de slachtoffers van de Armeense Genocide, en eren we hun herinnering door te blijven strijden tegen imperialisme en onderdrukking in al haar vormen. We roepen iedereen op zich bij ons aan te sluiten in deze strijd tegen imperialisme, kolonialisme en kapitalisme en voor het socialisme.

 

Download statement