Een revolutionair zijn heeft veel kanten. Het is een zoektocht, om je kennis en praktijk op z’n rijkst te maken. Het is ook een verantwoordelijkheid, om naar het welzijn van het volk te kijken. Ten slotte is het liefde, om jezelf te geven voor een beter leven van je medemens. Filipijnse kameraad Jhon Niebres Peñaranda, nom de guerre Parts Bagani, was een revolutionair. Een kameraad wiens leven we altijd zullen vieren.

Op 16 augustus 2021 werd kameraad Parts vermoord door het fascistische Filipijnse leger. Het Duterte regime zei dat er een schietpartij aan vooraf was gegaan, maar kameraad Parts was ongewapend. Hij kon zich niet verzetten tegen de soldaten. Dit was een illegale executie.

Kameraad Parts was een guerilla in de New People’s Army. Een belangrijk strateeg, soldaat en trainer. Zo heeft hij veel bijgedragen voor het volksleger op het eiland Mindanao. Daarnaast was hij een kunstenaar. In zijn kunstwerken toonde hij de strijd die de massa’s en revolutionairen elke dag strijden. Daarnaast zijn de revolutionairen veel afgebeeld tijdens alledaagse activiteiten. Zijn kunstwerken inspireren de Filipijnse activisten, massa’s en revolutionairen om door te blijven strijden voor bevrijding van imperialisme, feodalisme en bureaucratisch kapitalisme. Parts Bagani was een vechter. Hij vocht voor het volk, met een geweer in zijn ene hand en een kwast in de andere.

Zijn nom de guerre toont de liefde die kameraad Parts had voor de massa’s. Parts is een afkorting voor ‘rode kunstenaar voor het volk’ en Bagani is een krijger van het Lumad volk uit Mindanao.

Wij van Revolutionaire Eenheid herinneren kameraad Parts met respect. Kameraad Parts was een revolutionair, waar we allemaal van kunnen leren. Via zijn kameraden en zijn kunstwerken zal hij altijd doorleven!

 

Mabuhay Parts Bagani!!

 

Kameraad Space Babies heeft een nummer over Parts Bagani gemaakt.